EKpaardentrainers
Als ervaring en kwaliteit telt

Referenties.

Lieke en Actor. 
Ik heb inmiddels mijn eigen paardje gekocht en ben begonnen aan de opleidingen HBO paardensport op NHB Deurne. Ik heb het er tot nu toe erg naar mijn zin, maar ik vind het wel fijn om tussendoor de lessen met kristien wel bij te houden. Kristien geeft mij een hele mooie aanvulling op wat ik daar leer. Er schieten bij mij al snel wat schoonheidsfoutjes in en die haalt zij er weer voor mij uit.
Het begon ermee dat mijn paard grote en kleine stappen ging maken. Kristien raadde mij aan om een osteopaat erbij te halen. Dit was echt geweldig. Hij gaat nu met sprongen vooruit! Ze leert me ook om alles te voelen. Bijvoorbeeld als ik een tik geef als hij zijn been op de grond heeft staan, dan heeft dat natuurlijk geen zin. Zo leer ik mijn ruitergevoel ontwikkelen en dat is voor op school ook nodig. Het helpt mij erg en zo vallen er dingen die ik op school leer ook weer in elkaar. Op school rij je met meerdere en kan je niet alles vragen wat je wilt. En dan kan Kristien mij alles haarfijn uitleggen. Heerlijk!

Vera en Ugene.
Mijn paard is een tijd kreupel geweest. Ik mocht hem van de dierenarts onbelast laten bewegen. Longeren mocht nog niet, dus ik overwoog om met mijn paard aan de lange teugel te gaan werken.
Zodoende kwam ik bij Kristien terecht.  
Mijn paard was in zeer slechte conditie en zag er slecht uit.
Ik zag hem met de week opknappen, en hij werd een compleet ander paard om mee te werken.
Van opstandig naar meewerkend!!!
Deze lessen bevielen ons zo goed dat wij ook onder het zadel de hulp van Kristien hebben ingeroepen.
Kristien geeft bij elke aanwijzing de reden, dat heeft mijn bewustwording veranderd.
Ugene zijn houding is enorm veranderd, en ik ben beter gaan zitten.

Yvonne en Ruud Dessens met Buga. 
De beslissing om een jong paard aan te schaffen was bij ons mede gebaseerd op de mogelijkheid hem professioneel zadelmak te laten maken. Wij hebben zelf te weinig ervaring om dit proces tot een goed eind te brengen. Vorig voorjaar hebben wij Erik al een aantal paarden bij ons op stal De Vrijhoeve zien beleren en zijn manier van werken sprak ons heel erg aan. Toen er een geschikt diertje op ons pad kwam hebben wij in overleg met onze instructeur Gijsbert Lagerberg de stap genomen om Buga (Sorento x Blanc Rivage) aan te schaffen en Erik gevraagd ons in dit proces te begeleiden. 
Inmiddels is hij vanaf begin maart bezig om Buga, van bijna drie, de fijne kneepjes van het vak bij te brengen, zonder dwang en met veel respect. Wat ons opvalt, is dat Erik in alle rust het paard benaderd, consequent is in wat hij verlangt van het dier en daardoor veel vertrouwen overbrengt. Langzaamaan moeten wij zelf aan de slag met zadelen en met narijden. We hebben nog een lange weg te gaan en zijn blij, dat Erik ons hier voorlopig nog even in wil begeleiden. Eind april gaat Buga weer een paar maanden het land op gaat om nog een beetje te groeien en wat meer volwassen te worden. Hierna pakt Erik hem nog een paar keer op en worden wij langzaam overgedragen aan onze vaste instructeur Gijsbert. 
Wij hebben een hele goede ervaring met Erik en kunnen hem aanbevelen. Als je wilt dat je paard met wederzijds respect zadelmak wordt gemaakt, ben je bij hem aan het juiste adres!

Ruud en Yvonne dessens.
Na de zadelmak maak periode in het voorjaar is onze Buga weer teruggeplaatst in het koppel om in de zomermaanden verder aan te sterken. Begin september hebben wij hem definitief naar stal gehaald en is Erik er weer opgestapt. Buga was zo braaf, dat wij er al de eerste de beste keer op mochten! Wouw wat is dat toch een geweldig gevoel maar ook heel vreemd, hij slingert natuurlijk nog alle kanten op maar is heel leergierig en wij verwachten dan ook dat hij snel weet wat de bedoeling is.
We hebben deze strategie besproken met Erik, eerst zadelmak maken, dan weer een zomer op het land om hem vervolgens weer op te pakken en door te trainen. Een aanpak wat ons echt heel goed bevallen is tot nu toe en willen Erik dan ook bedanken voor zijn hulp en de eerste aanzet voor een mooie toekomst met onze Buga.


Saskia en Vester 
Voordat Vester en ik bij Kristien aanklopten voor een plekje bij haar, ben ik zelf ongeveer twee jaar uit de roulatie geweest. Ves is in die periode enkele dagen per week gereden door mijn toenmalige bijrijdster. Nadat ikzelf het rijden e.d. korte tijd weer rustig had opgepakt, wilde ik ook graag weer gaan lessen. Bij Kristien viel mij vooral op hoe zij ziet wat elk paard nodig heeft en alles per paard en ruiter aanpast, hoe helder en duidelijk alles is wat zij aangeeft en vooral ook hoe zij een goed oog heeft voor kleine, belangrijke details aan paard en ruiter.
 Sindsdien begon ik onder het zadel wekelijks bij haar te lessen, waarbij Ves en ik in korte tijd al zo'n verschil bereikten in onze samenwerking! Ik ging veel beter zitten en werd door Kristien steeds bewustgemaakt van aspecten aan mijn houding en hulpen die ik kon verbeteren, waardoor ik mijn paard veel minder stoor in zijn bewegingen en wel duidelijk maak wat ik van hem wil. Ik oefen er nog steeds flink op, maar het is al ontzettend fijn om je bewust te zijn van hoe je jouw paard het minste stoort, en tegelijk wel op de juiste manier ondersteuning kunt bieden. Tijdens het lessen ben ik er ook door Kristien achtergekomen hoe prettig en ontspannen mijn paard ook op bitloos rijden reageert. Dit wissel ik nu af met zijn 'gewone' hoofdstel, wat allebei heel prettig gaat en mijn bitloze hoofdstel vind ik écht een grote aanwinst! 
Daarnaast heb ik ook het lange teugelen opgepakt met Kristien, en hier heb ik al helemaal geen spijt van gehad!! 
Vester is sindsdien een stuk soepeler geworden, ondanks zijn inmiddels 16 jaartjes, en hij vindt het net zo leuk als ik om zo onbelast aan het werk te zijn. Ik vind dit echt een ideale manier van aan het werk zijn om af te wisselen met rijden en longeren. Ik merk aan mijn paard dat hij zich er lichamelijk ook echt goed bij voelt, en dat het ook zijn begrip van mijn hulpen vergroot en verfijnt wanneer ik erop zit. Oefeningen die we aan de lange teugel doen, geven mij inzicht in hoe ik ze hem ook zo simpel mogelijk duidelijk kan maken onder het zadel, en helpen mijn paard om nog beter te snappen hoe ik wil dat hij reageert, bijvoorbeeld in het goed gebruiken van zijn rug /achterhand tijdens het rijden.
Kortom: zowel ik als Vester hebben al veel geleerd van Kristien en gaan hier graag mee verder!    

Lieke.

Ik ben begonnen met lessen bij Kristien op een 5-jarige PRE. Hij was nog maar net zadelmak en ik eigenlijk nog een beginnende ruiter. Kristien heeft mij op dit paardje veel kunnen leren zoals recht richten, je houding, alles vanuit je benen op te lossen en naar je paard te kijken. Daarna ben ik veel gaan lange teugelen bij Kristien met de tinker Mister Scott en met de PRE Dios. Dios pikte het allemaal snel op en zodoende kon ik veel van hem leren aangezien ik veel zijgangen nog niet kende. Bij Mister hebben we veel kunnen verbeteren. Hij stapte namelijk in telgang. Na ruim een half jaar lange teugelen is zijn stap onwijs verbeterd, maar ook zijn gezondheid is met sprongen vooruit gegaan. Ik heb zelfs een demonstratie met hem gegeven. Na veel lange teugelen merk ik dat hij met rijden ook met sprongen vooruit gaat. Hij ontspant zich veel sneller en beter. Het lange teugelen kan ik je dan ook zeker aanraden, want je gaat je paard er beter van kennen en jullie gaan je er beiden beter op voelen!
Erik heb ik via Kristien leren kennen. Ik zag hem ook altijd bezig op stal met jonge paarden en vond het elke keer weer waanzinnig om te zien. Zo ben ik in contact geraakt en help hem tegenwoordig met mesten en losgooien. Zodoende ben ik ook een paar keer op jonge paarden terecht gekomen en vond dit heel erg interessant. Het is heel apart om op een paard te rijden dat nog niet eens zelf door de hoefslag kan lopen. Je moet heel alert zijn en ze met alles in feite de weg wijzen. Deze lessen krijg je dus ook als hij jouw paard zadelmak maakt en hij kan je ook leren hoe je precies weet wanneer je paard in een goed tempo loopt. Soms zie je zelf het verschil niet eens, maar je voelt het wel. Ik heb één Welsh pony zadelmak gemaakt. Liep toen met de galop tegen een probleem aan, hij racete heel hard door de bak en stopte pas als hij moe was. Toen heb ik Erik erbij gevraagd, met één opmerking was het hele probleem weg. Ik hing namelijk in zijn mond. Door te steunen op je hand houdt een paard het juist langer vol en gaat dan alleen maar harder. Ik ging galopperen en heb toen mijn teugels niet helemaal losgegooid, maar minimaal contact gehouden. Toen moest ik hem juist aansporen om door te galopperen. Wat een verschil en dan merk je ook gelijk dat je er toch nog niet genoeg verstand van hebt.